Våra program

El och energi

Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik

Har du ett stort teknikintresse? Vill du hjälpa både privatpersoner och företag att förstå hur de kan använda den nya tekniken? Eller vill du kanske programmera framtidens spel? Då kan El-­ och energiprogrammet passa dig perfekt.


Intresseanmälan»Poängplan»

Dina tre år på El- och energiprogrammet

Första året

Första året handlar om att upptäcka. Du får veta mer om IT-branschen och alla olika yrken som finns att välja mellan. Vi gör allt för att uppmuntra och utveckla din inre drivkraft. Du kommer därför att möta människor som jobbar med data­ och serviceteknik, något som gör det lättare när du ska ta reda på precis vad det är du vill bli bra på. Ämnen du läser är till exem­pel datorteknik, svenska och matematik.

Andra året

Under andra året utvecklar du dina kunskaper inom IT-­teknik, IT-support, spelprogrammering samt nätverk och kommunikation. Det är också här du får känna på hur det är att arbeta “på riktigt”, när du går ut på en lång praktik. På arbetsplatsen kommer du att jobba med upp­gifter som ingår i ditt ämnesområde. Du kan också välja att läsa kurser som ger dig högskolebehörighet.

Tredje året

Sista året fördjupar du dina kunskaper inom nätverk, säkerhet, spelprogrammering samt support och service. Det blir också mer praktik på en arbet­splats där du jobbar med uppgifter som du kan arbeta med även efter studenten och som har koppling till dina intressen och programmets inriktning. Där visar du att du lärt dig de mo­ment som finns inom ditt yrke. Du får hitta det du är bra på, utveckla det och du kan vara säker på att ha en bra grund att stå på oavsett om du vill jobba eller plugga vidare.

Varierande utbildning

Vårt El- och energiprogram är en IT-utbildning som blandar praktiska, teoretiska och ämnesövergripande lektioner. Genom samarbete mellan elev och lärare blir du förberedd för yrkeslivet eller vidare studier. Genom våra olika projekt lär du dig att arbeta praktiskt samt att hantera problem och situationer för kommande yrkesliv eller studier.

Praktik

Hos oss knyter du kontakter med branscher inom din inriktning genom APL, studiebesök och samarbete med flera företag. Under utbildningen lär du dig att installera, administrera och reparera datorer och dator­nätverk. Förutom det tränar du också upp ditt tekniska kunnande och vi ger dig bred kunskap inom IT-­området. Kunskaper om datorer och datornätverk ger dig ett gediget tekniskt kunnande som är eftertraktat på arbetsmarknaden.

Efter din utbildning

Efter studenten t finns det många olika yrken att välja bland. Exempelvis:

• Programmerare
• Nätverkstekniker
• Teknisk säljare
• Webbutvecklare
• Systemtekniker
• IT-tekniker

Lärare på El- och energiprogrammet

Jerry Rahmqvist

Lärare i Matematik och naturkunskap